Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Όχι άλλα εργατικά ατυχήματα-εργοδοτικά εγκλήματα σε βάρος των συμβασιούχων

Ανακοίνωση της Περιφερειακής Κίνησης «Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά»
Όσοι υποκριτικά θα πουν λόγια παρηγοριάς ή θα δοκιμάσουν με ψέματα να μεταθέσουν αλλού τις ευθύνες, θέλουν να κρύψουν την πικρή αλήθεια ότι για την άρχουσα τάξη η ζωή του εργάτη δεν έχει αξία.
Δυο εργατικά ατυχήματα-εργοδοτικά εγκλήματα με θύματα συμβασιούχους των δήμων μέσα σε δυο μέρες, με την 62χρονη Ντανιέλα Πρελορέντζου στου Ζωγράφου να έχει χάσει τη ζωή της και τον 44χρονο εργαζόμενο του δήμου Θεσσαλονίκης να είναι στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση μετά το ατύχημα στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Κορυφαίες είναι οι ευθύνες των δημοτικών αρχών Ζωγράφου και Θεσσαλονίκης που απαιτούν «να βγαίνει η δουλειά», αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους. Ο αγώνας των συμβασιούχων και η απεργία στους ΟΤΑ υπερασπίστηκαν τη ζωή και τα δικαιώματα αυτών των σκληρά εργαζόμενων που παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα για ένα μεροκάματο, χωρίς τους στοιχειώδεις όρους ασφαλείας και με το μόνιμο άγχος της απόλυσης. Αυτοί οι αγώνες στοχοποιήθηκαν από την κυβέρνηση, τους δημάρχους, τη ΝΔ και την φιλοΕΕ αντιπολίτευση.
Οι επιλογές των μνημονίων οδηγούν σε αυτό το άθλιο σημείο, της ανασφάλειας για μια δουλειάς που μπορεί να σε σκοτώσει. Γιατί μετράμε πάνω από 20 νεκρούς τα τελευταία δυο χρόνια από εργαζόμενους στους δήμους; Γιατί έπρεπε μια γυναίκα 62 χρονών να μην έχει βγει στη σύνταξη και να αφήσει την τελευταία της πνοή δουλεύοντας σκληρά; Γιατί δεν υπάρχει στοιχειώδης προστασία στο μεροκάματο του τρόμου της αποκομιδής σκουπιδιών; Όσοι υποκριτικά θα πουν λόγια παρηγοριάς ή θα δοκιμάσουν με ψέματα να μεταθέσουν αλλού τις ευθύνες, θέλουν να κρύψουν την πικρή αλήθεια ότι για την άρχουσα τάξη η ζωή του εργάτη δεν έχει αξία. Η μνημονιακή πολιτική κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της τρόικας των ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και όσων ορκίζονται στην ΕΕ θέλει τους εργαζόμενους αναλώσιμους. Η μεθοδευόμενη ιδιωτικοποίηση στην καθαριότητα και τις υπηρεσίες των δήμων, θα πατήσει πάνω στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την περιφρόνηση των κανόνων ασφαλείας στην εργασία που σήμερα χτυπάει τους συμβασιούχους. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από την πάλη για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και την απελευθέρωση από μνημόνια, χρέος, ευρώ και ΕΕ, με ένα ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα.
  • Όχι άλλα εργατικά ατυχήματα-εργοδοτικά εγκλήματα. Αγώνας για μια δουλειά με δικαιώματα και μια καλύτερη ζωή!
  • Να αποδοθούν οι ευθύνες για τα ατυχήματα. Να αποζημιωθούν τα θύματα και οι οικογένειες τους.
  • Να επιβληθούν άμεσα οι κανόνες και οι προδιαγραφές ασφαλείας στην εργασία.
  • Μονόδρομος ο αγώνας για την πληρωμή των συμβασιούχων, τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Καμιά ιδιωτικοποίηση, κανένας εργολάβος στις υπηρεσίες των δήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου